edgier25

WordPress – Wiadomości

ASTEROIDA DA 14 – PIERWSZE EFEKTY……

Posted by edgier25 w dniu 15 Luty 2013


Gate To Hell, Darvaza, Turkmenistan

15 lutego 2013

Wstępne informacje wskazują, że kula w Czelabińsku, w Rosji, nie jest związana z asteroidą 2012 DA14, dzisiaj. rosyjski fireball jest największym zgłoszone od 1908, kiedy bolid uderzył Tunguska na Syberii. Fireball wszedł w atmosferę około 40.000 mil na godzinę (18 kilometrów na sekundę). Czas wpływ był 19:20:26 PST lub 22:20:26 EST dnia 14 lutego (03:20:26 UTC dnia 15 lutego), a energia wyzwolona przez uderzenie było setek kiloton . Na podstawie czasu trwania zdarzenia, to bardzo płytkie wejścia. Był większy niż kuli ognia ponad Indonezji w dniu 8 października 2009 roku. Pomiary są wciąż tak, i bardziej precyzyjne miarą energii mogą być dostępne później. Rozmiar obiektu przed uderzeniem w atmosferę miał około 49 stóp (15 metrów) i miał masę około 7000 ton. fireball, który był o jedną trzecią średnicy asteroida 2012 DA14, było jaśniejsze niż słońce. Jej szlak był widoczny przez około 30 sekund, więc to był wypas wpływ przez atmosferę. Ważne jest, aby pamiętać, że ocena ta ma charakter wstępny i mogą być zmieniane w miarę więcej danych jest uzyskane. http://www.nasa.gov/ topics / SolarSystem / funkcje / asteroidflyby.html

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: